23.Pomoc dla pani Marii i jej wnuka [Lwów]-styczeń 2016-pani Maria zmarła

DSCF7170Pani Maria Ignatowicz ma ponad 80 lat, mieszka we Lwowie, z córką i 15-letnim wnukiem. Widzi tylko w 5% na jedno oko. Choruje na serce i płuca. Jej bardzo niska renta, nie wystarcza na zakup potrzebnych leków, na opłacenie wizyty u lekarza. Spłaca też kredyt, który wzięła, gdy jej córka straciła pracę.  Wnuk pani Marii – Maksymilian, uczy się w polskiej szkole nr 10. Od dawna jego marzeniem jest sprawny komputer. Pani Maria, pomimo bardzo trudnej sytuacji, jest osobą niezwykle pogodną, ciepłą i towarzyską. Choć nie widzi, układa w myślach wiersze, które zapamiętuje, a przy nadarzających się okazjach, recytuje z pamięci. Jeśli ktoś chciałby pomóc tej rodzinie, prosimy o wpłaty na konto fundacji, z dopiskiem – ,,Maria Ignatowicz”

22.Pomoc dla Szepetówki [chmielnickie] – szczególnie ważna-pomoc stała

DSCF6922Polakom żyjącym w Szepetówce – Wołyń – wciąż przekazujemy pomoc, w postaci leków, środków medycznych, żywności, odzieży, itp. Państwu Górskim [Kazachstan], stale potrzebne są lekarstwa i witaminy. Pan Leon Górski dodatkowo używa pas przepuklinowy, wymieniany co pół roku. Pani Stasia Wierzbicka [Kazachstan] choruje na serce, ma chore nogi – potrzebne są lecznicze kolanówki p/żylakowe. Młoda Weronika Szkaraba cierpi na miastenię – regularnie przekazujemy jej Mestinon. Ponad 70-letnia pani Wiktoria Dzierżyńska mieszka w starym, wilgotnym akademiku. Wysyłamy jej żywność, odzież, środki czystości. Państwo Tyszkiewiczowie [Kazachstan,na zdjęciu] potrzebują stale leki sercowe i witaminy, podobnie jak samotna, ponad 80-letnia pani Leokadia Szpaczyńska [Kazachstan]. Żywność i leki wysyłamy pani Marii Jaworskiej, pani Feliksie Jakubowskiej, państwu Święcickim. Paczki przekazujemy też rodzinom polskim, żyjącym w podszepetowskich wioskach. W ten rejon, położony daleko od granicy, rzadko dociera jakakolwiek pomoc. Polacy jacy tam żyją, to najczęściej byli zesłańcy do Kazachstanu i na Syberię. Jeśli ktoś chciałby pomóc rodakom na Wołyniu, prosimy o wpłaty na konto fundacji, z dopiskiem – ,,Szepetówka”

22 grudnia – na subkoncie jest 200zł