69.Wracamy do Zachariasza – poprzedni wpis – nr46 – potrzebna stała rehabilitacja-zbiórka zakończona

4-letni Zachariasz Witkowski, po udanych zabiegach okulistycznych Photo0182w Katowicach, poznaje świat.  To, że widzi jest dla niego zupełnie nową sytuacją, często traumatyczną.  Czas, kiedy chłopiec żył  w świecie bez światła, procentuje,, teraz wieloma niedomaganiami w sferze i fizycznej i psychicznej. Lekarze z katowickiego Centrum Diagnostyki i Terapii In Corpore, zalecili chłopcu terapię, wcześniej Zachariasz będzie musiał przejść badania diagnostyczne. Początkowy koszt w In Corpore – to ok. 1 tys zł, rehabilitacja zalecana dla chłopca w ośrodku w Zakopanem – koszt dzienny 200zł. By chłopiec mógł w przyszłości normalnie i samodzielnie funkcjonować, już teraz musi zacząć terapię… Jeśli ktoś chciałby pomóc Zachariaszowi, prosimy o wpłaty na konto fundacji, z dopiskiem ,,Zachariasz Witkowski”

1 wrzesień – Zachariasz przeszedł pierwsze badania i konsultacje w In Corpore.  Lekarze zadecydują o dalszym leczeniu dziecka, które jest niezbędne. Została wystawiona faktura na 820 zł

8 październik – na subkoncie Zacharka jest 300zł

29 październik – fundacja pokryła część kosztów rehabilitacji Zachara, przekazując na konto In Corpore – 400zł; Zachariasz po sześciu kursach rehabilitacji w Katowicach zaczął normalnie chodzić – wcześniej chodził na palcach,  jest bardziej komunikatywny, kontaktowy, inaczej – czyli pozytywnie reaguje na innych – wcześniej kontakt z obcą osobą był dla niego stresujący, doprowadzał do płaczu – reakcja związana z wcześniejszymi przeżyciami w ukraińskich szpitalach

2 listopad – na subkoncie Zachara jest 140zł

68.Pomoc dla Polaków – weteranów II wojny, Żytomierz – pomoc stała – lipiec/17 prośba o pomoc – potrzebne leki

Z Żytomierzem – Siostry Pallotynki – współpracujemy od kilku lat. Niedawno nawiązaliśmy współpracę z żytomierskim „Studenckim Klubem Polskim”, opiekującym się przede wszystkim Polakami starszymi, samotnymi, chorymi, weteranami Wojska Polskiego, parafianami parafii św.Wacława na Krosznie, itp. Na Żytomierszczyźnie społeczność polska jest bardzo liczna, obok obwodu lwowskiego i winnickiego – trzecia procentowo na Ukrainie. Pomoc nie jest tak częsta i regularna jak dla Polaków, żyjących na ziemi lwowskiej, a tak samo potrzebna. Otrzymaliśmy listę Polaków najbardziej potrzebujących wsparcia – Cezaria Pawłowska, Wiktor Winckiewicz, Baltazar Wierchowicki, Jarosława Pawluk, Jan Malinowski, Zygmunt Wengłowski, Franciszek Brzezicki – roczniki od 1926 do 1939.   Potrzebne są lekarstwa – kardiologiczne, urologiczne, p/cukrzycowe, p/astmatyczne, maści p/bólowe i wiele innych.  Chcielibyśmy też pomóc żywnością, a także środkami materialnymi, potrzebnymi na opłacenie wizyt lekarskich.  Jeśli ktoś chciałby wesprzeć rodaków żyjących na ziemi żytomierskiej, prosimy o wpłaty na konto fundacji, z dopiskiem – ,,Polacy w Żytomierzu”

14 wrzesień – na subkoncie żytomierskich Polaków jest 200zł. W tym tygodniu wysyłamy najbardziej potrzebne leki dla nich, a także paczki żywnościowe dla najbardziej potrzebujących.

27 październik – na subkoncie żytomierskich Polaków jest 750zł

12 stycznia – na subkoncie Żytomierza – 550zł – zaczynamy kompletować leki na kolejny transport / przekazaliśmy leki z darów

14 lipiec/2016 – na subkoncie 250zł – kompletujemy leki na najbliższy transport/ wrzesień 2016 – środki z subkonta w całości wykorzystane

We wrześniu 2016 roku pan Franciszek Brzezicki skończył 92 lata – http://skpz.org.ua/pl/about_projects.php?id=151&cat=3#prettyPhoto

……………………………………………………………………………………………………………………

2017

lipiec – zwracamy się z serdeczną prośbą o pomoc – dla naszych podopiecznych w Żytomierzu bardzo potrzebne są leki, te ukraińskie nie działają!

wywiad z panem Zygmuntem Węgłowskim – http://skpz.org.ua/pl/about_articles.php?id=198&cat=4

85 lat pani Jarosławy Pawluk  http://slowopolskie.org/jubileusz-85-lecia-jaroslawy-pawluk

4 sierpnia 2017 zmarł pan Franciszek Brzezicki  http://slowopolskie.org/zmarl-franciszek-brzezicki-zalozyciel-polskiego-podziemia-w-zytomierzu-w-czasie-ii-wojny-swiatowej/