83.Pomoc dla pani Danuty, Lwów – ortopedia – pani Danusia odeszła 2-go marca

76-letnia Danusia Bryk, 5-go stycznia została potrącona we Lwowie przez nieznajomego mężczyznę – na chodniku. Sprawca nie zatrzymał się, uciekł, nie interesując się starszą osobą, leżącą na śniegu. Pani Danusia znajduje się w szpitalu, ma złamaną kość udową w trzech miejscach. Na 15-go stycznia zaplanowana jest operacja, jej koszt – 20 tys UAH – ok.3,5 tys zł.  Jeszcze przedwczoraj, 12-go stycznia pisaliśmy, że środki na operację zebrała wspólnota w parafii św.Antoniego, gdzie pracowała pani Danusia. Dziś jednak od wnuka chorej, dowiedzieliśmy się, że nie jest to cała potrzebna kwota, a tylko jej część. By zapłacić za operację, brakuje ok. 1500zł, do tego dochodzą leki, które pacjent musi wykupić sam oraz inne koszty, związane z pobytem w szpitalu. Od momentu wypadku do dziś – pani Danusia już zapłaciła równowartość dwóch emerytur – ponad 2 tys UAH, które rodzina pożyczyła wśród znajomych.  Dwa lata temu, w styczniu podczas naszego pobytu we Lwowie, w podobnej sytuacji znalazła się inna lwowianka – pani Bronia [upadła na ulicy]. Byliśmy świadkami, w jak szybkim czasie bliscy musieli zorganizować potrzebne pieniądze, by lekarze w ogóle chcieli rozmawiać o potrzebnej operacji.  Jeśli ktoś chciałby pomóc pani Danusi, prosimy o wpłaty na konto fundacji z dopiskiem – ,,Danuta Bryk,,

15 stycznia – na subkoncie jest 500zł; kwota ta + środki przekazane przez Gliwice, wystarczą na pokrycie kosztów operacji i leczenia

11 luty – środki z subkonta zostały przekazane pani Danusi; nasza podopieczna wyszła już ze szpitala, miała trzy operacje – oprócz ortopedii – dwie internistyczne;

DSCF047621 luty – będąc we Lwowie przekazaliśmy pani Danusi zebrane środki; chorej wciąż potrzebna jest dalsza pomoc – pampersy, maści p/odleżynowe, witaminy, a także leki;

29 luty – na subkoncie jest 300zł
2 marca – dziś zmarła pani Danusia; środki z subkonta przekażemy najbliższej rodzinie pani Danuty, na pokrycie części kosztów, związanych z pogrzebem

82.Potrzebna pomoc dla Franciszka, Łanowice [lwowskie]- kardiologia-zbiórka zakończona

55-letni Franciszek Strogusz [na zdjęciu z wnuczkiem] mieszka w Łanowicach, w jednej z najbardziej polskich miejscowości w obwodzie lwowskim. Polak po obojgu rodzicach. Z dnia na dzień lekarze we Lwowie zadecydowali o konieczności operacji kardiologicznej – ratującej życie; obecnie chory przebywa w lwowskim szpitalu na Kulparkowskiej, operacja zaplanowana jest na czwartek – 28-go stycznia. Koszt zabiegu – 80 tys UAH – ok. 12,5 tys zł.  Franciszek ma niewielkie gospodarstwo i żadnych możliwości, by samemu zdobyć potrzebną sumę. Jeśli ktoś chciałby pomóc temu Polakowi, prosimy o wpłaty na konto fundacji z dopiskiem – ,,Franciszek Strogusz,,

1 luty – na subkoncie jest 860zł

8 luty – Franciszek przeszedł operację, czuje się dobrze, niedługo zostanie wypisany do domu; rodzina pożyczyła środki na opłacenie operacji/ Na subkoncie jest 980zł/ środki przekazane do Łanowic

21 luty – w Samborze spotkaliśmy się z córką Franciszka, której przekazaliśmy 1 tys zł;

3 marzec – na subkoncie jest 9125

8 marzec – kwota zebrana w sumie – 9125zł – z tego przekazaliśmy w sumie 9000 tys zł dla Franciszka; rodzinie brakuje jeszcze 2500zł, by zapłacić dług

21 marzec – dług to 2100zł

10 maj – 4 maja przekazaliśmy Franciszkowi 1 tys zł