Wracamy do Michała Łopuszańskiego – rehabilitacja

Michał Łopuszański z Worosowa jest po operacji neurochirurgicznej – ma usuniętą większą część lewej półkuli mózgu -http://fundacjamosinga.zgora.eu/?p=3161    Dzięki rehabilitacji jego stan sukcesywnie się poprawiał, dzięki czemu był w miarę samodzielny.  Ostatni raz na rehabilitacji był ponad półtora roku temu. Dwutygodniowy kurs w szpitalu wojskowym to ok. 10 – 12 tys uah – ok 1500 – 1700 zł / zależnie od procedur /

Zwracamy się z serdeczną prośbą o pomoc dla Michała / subkonto aktualizowane we wpisie

131.Potrzebna pomoc dla Emilii – okulistyka-operacja 6-go IX / Wołkowce [rejon borszczowski, tarnopolskie]-zbiórka zakończona

Półroczna Emilia Nazarewicz mieszka we wsi Wołkowce /Вовківці/. Zaraz po urodzeniu rodzice zauważyli plamkę na oczku dziecka. Po badaniach w szpitalu w Borszczowie odesłano dziewczynkę do kliniki Fiłatowa w Odessie, gdzie po wykonanych badaniach stwierdzono zaćmę i zarekomendowano wykonanie operacji, a jej koszt to ok. 2 tys USD. Czas badań był dla rodziców dziecka bardzo stresujący – o szczegółach niestety napisać nie możemy / Emilia jest kolejnym dzieckiem trafiającym do fundacji z tejże kliniki /  Nazarewicze w międzyczasie poprzez znajomych w Polsce dowiedzieli się o dziecięcej okulistyce w Katowicach. Z dnia na dzień wyjechali z Odessy i przyjechali na konsultację do Polski, gdzie dziecko zostało zakwalifikowane do operacji zaćmy. Rodzice wcześniej wydali – dla nich ogromne kwoty – w Odessie. Sprzedali większość chowanego inwentarza, jak powiedziała mama dziecka – zostało tylko parę królików. Ojciec dziecka pracuje dorywczo, również w Polsce / zbiory owoców, itp/  Koszt samej operacji w Katowicach przewidywany jest na ok. 3,5 tys zł /rodzice muszą jeszcze pokryć koszty przejazdów i pobytu / Zwracamy się z serdeczną prośbą o pomoc dla dziecka. Taka operacja wykonana jak najwcześniej daje praktycznie stuprocentową gwarancję, że Emilia będzie widziała. Wcześniej fundacja pomogła w sfinansowaniu leczenia w Katowicach trójce dzieci, które po udanych operacjach – widzą / w Odessie po długotrwałym i kosztownym ,leczeniu, rekomendowano naszym podopiecznym usunięcie gałek ocznych / Rodzice dziecka będą wdzięczni za każdą pomoc. Jeśli ktoś chciałby pomóc Emilce, prosimy o wpłaty na konto fundacji z dopiskiem ,,Emilia,,

18 sierpień – na subkoncie jest 350 zł 21 sierpień – na subkoncie jest 950zł 23 sierpień – na subkoncie jest 1700 zł 24 sierpień – na subkoncie jest 3100 zł 25 sierpień – na subkoncie jest 4100 zł

4 IX Emilia wczoraj przyjechała do Katowic, zabieg odbędzie się 6go września

6 IX  dziś rano odbyła się operacja; Emilka miała operację zaćmy połączoną z witrektomią; koszt zabiegu będzie wyższy od przewidywanego,  czekamy na informację z działu rozliczeń; niżej Emilia przed i po zabiegu

13 IX – dziś otrzymaliśmy fakturę ze szpitala; całkowity koszt – operacja + pobyt – 3500 pln; pozostałe środki – 600 pln – będą wykorzystane na kolejną operację Emilii – wszczepienie soczewki lub na wizyty kontrolne

faktura nazarewicz