Władek – prośba o dalszą pomoc

Zwracamy się z serdeczną prośbą o dalszą pomoc dla Władka ze Stanisławowa. Władek niedawno skończył dwa lata. Od momentu gdy został podopiecznym fundacji, przeszedł już kurs rehabilitacji we Lwowie, a także ma już nowe ortezy – pomoc fundacji w pokryciu kosztów. Ponieważ chłopczyk po każdym kolejnym kursie wykazuje widoczną poprawę, mama dziecka byłaby wdzięczna za każde wsparcie, dzięki któremu Władek mógłby być w miarę możliwości regularnie rehabilitowany. Niestety, koszty są bardzo wysokie. Kolejny kurs przewidziany jest na początek maja – Zakarpacie, miejscowość Нижні Рівні – w ośrodku hipoterapii. Właśnie hipoterapia ma na dziecko bardzo pozytywny wpływ.  Przewidywany koszt to 8800 uah  – ok. 1250zł. Jak zazwyczaj – za każdą okazaną pomoc mama będzie wdzięczna niezmiernie.

WIELKANOC 2019

Szanowni Państwo !

Z okazji zbliżających się  Świąt Wielkanocnych życzymy pełni radości i światła Nocy Paschalnej.Niech przeżycie Zmartwychwstania Pańskiego umocni nas wszystkich. Niech Jezus, który zwyciężył śmierć będzie obecny w naszej codzienności. Niech Jego światło pozwoli nam uwolnić się od lęku, aby każdego dnia pustynia naszych serc budziła się do życia. Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych przepełnionych wiarą, nadzieją i miłością Wszystkim, którzy wspierają nas swoją dobrocią, życzliwością i bezinteresownością – w imieniu społeczności polskiej z ziemi szepetowskiej,   życzy  Walentyna Pasiecznik, prezes Związku Polaków w Szepetówce

Dołączamy się do życzeń z Szepetówki, Połonnego i wielu innych miejsc na Ukrainie, skąd nadchodzą pozdrowienia, życzenia i słowa wdzięczności dla Wszystkich Dobrodziejów i Przyjaciół fundacji.
                                            Radosnych Świąt !!!
                                                                                                    fundacja ks  dr Mosinga

Mikołaj – operacja 17-go kwietnia w Kijowie

Z prośbą do fundacji ponownie zwróciła się mama Mikołaja. Mikołaj został przewieziony do Instytutu Neurochirurgii w Kijowie, gdzie 17-go kwietnia przejdzie operację.  Koszt implantów – 107 tys uah – ok. 15 140zł. Do tego dochodzą pozostałe koszty – transport, leki, koszty związane z samą operacją. Rodzina częściowo wzięła kredyt, częściowo zapożyczyła się. Środki zbierane są także w innych miejscach, tak więc za każdą pomoc Natalia Filippenko będzie wdzięczna ogromnie.

Subkonto  17 kwiecień – 520zł / 23 kwiecień 8720zł

Informacje 19 kwiecień – operacja odbyła się 17go kwietnia; po niej Mikołaj został przewieziony na oddział reanimacji; od dziś znajduje się na sali pooperacyjnej; operacja była bardzo skomplikowana i długa, ale udana; obecnie Mikołaj przechodzi już pierwsze procedury – masaże, itp; lekarze już teraz rekomendują rehabilitację w Truskawcu; ponieważ koszty jej są bardzo wielkie, mama Mikołaja jeszcze nie podjęła ostatecznej decyzji

Wracamy – Alek Tymczuk – prośba o dalszą pomoc – zbiórka zakończona

Zwracamy się z serdeczną prośbą o dalszą pomoc dla Alka z Jabłonówki na Wołyniu. Chłopiec w miarę regularnie przechodzi kursy rehabilitacji, masaże, itp jednak sam jeszcze nie zaczął chodzić. Bardzo pomocnym dla dziecka byłby wózek. Siostry Józefitki z Szepetówki znalazły odpowiedni dla Alka wózek w Kijowie – jego  koszt to 10 587 uah – zależnie od kursu – ok. 1 510zł. Na subkoncie Alka środki pozostałe z rehabilitacji i na dalszą rehabilitację to 875zł. Za każdą pomoc Natalia – mama dziecka – będzie wdzięczna ogromnie. Od kilku miesięcy wychowuje syna sama. Ojciec odszedł od rodziny, Natalia nie pracuje, cały czas zajmuje się synem; na dziecko dostaje maleńki zasiłek