188. Pomoc (stała) dla Pawła; Połonne [chmielnickie]

paweł z mamą antoniną

Zwracamy się z serdeczną prośbą o pomoc dla Pawła Bagińskiego /rocznik 1977/.  Paweł cierpi na zakrzepowe zapalenie głębokich żył. Choroba rozpoczęła się 10 lat temu. Wtedy Paweł trafił do szpitala – oderwany pod kolanem skrzep, który zatrzymał się w płucach. Wówczas do głównej żyły dolnej wstawiony został filtr, by powstrzymać zakrzepy płynące z krwią do tętnicy płucnej. W 2012, kiedy Paweł rozpoczął już pracę w tartaku, na drugą zdrową nogę spadła piła elektryczna, przecinając żyły, ścięgna, a także kości – od tej pory obie nogi wymagają stałego leczenia. Otwarte rany, owrzodzenia, wielki ból, który nie pozwala normalnie funkcjonować. Pod koniec lutego br stan Pawła był – jak napisała w liście do fundacji jego siostra – ,,tragiczny i przedśmiertny,,.  W lewej nodze oderwał się skrzep, do tego wywiązał się bardzo poważny stan zapalny. Chory objechał kilka szpitali i w takim stanie wrócił do domu. Rodzina znalazła lekarkę, która podjęła się pomocy w domu, wypisując kroplówki, które postawiły Pawła na nogi. Lekarka zapisała także lek Xarelto, który jest bardzo pomocny.  Niestety, cena leku  jest dla Pawła bardzo wysoka, na Ukrainie waha się od 1000 do 1600 uah – ok. 160 – 260zł – zależnie od firmy – jest to kuracja na miesiąc. Chory ma  najniższą rentę  – niecałe 2 tys uah – ok.330zł,  a wciąż potrzebne są środki opatrunkowe i odkażające, leki p/bólowe, itp. Paweł mieszka ze schorowaną mamą. Jeśli ktoś chciałby pomóc Polakowi z Połonnego, prosimy o wpłaty na konto fundacji z dopiskiem – ,,Paweł Bagiński,,

Subkonto 28 kwiecień 395zł / 30 kwiecień przekazano 180zł, stan subkonta – 215zł / 4 maj 415zł  / 5 maj  515zł / 22 maj 665zł / 28 maj 825zł / 1 czerwiec przekazano 180zł – cena leku ze zniżką powinna się zmieścić w tej kwocie; stan subkonta – 645zł / 29 czerwiec 805zł / 1 lipiec przekazano 200zł; stan subkonta – 605zł / 28 lipiec 765zł / 3 sierpień przekazano 180zł; stan subkonta – 585zł

Dnia 11 maja 2020 22:13 Laura Baginska </adres mailowy/> napisał(a): ,, Pragne z serca podziekowac za pomoc mojemu bratu Pawlowi. Cena ksarelto w czasie epidemi poszla w gore, ale udalo sie nam kupic ze zniżką.  Oni chyba po aptekach mają jakiś program co do tych leków, bo dwa miesiące przed kwarantanną ratowała nas jedna znajoma z Kijowa, gdzie miała też zniżkę na ten lek i podawała dla brata awtobusem. Jak bedzie dalej, trudno powiedzieć.Wysyłam czek. Dziękuję bardzo za pomoc. Brat i mama bardzo szczesliwi. Pozdrawiam,,

Dnia 7 czerwca 2020 23:08 Laura Baginska </adres mailowy/> napisał(a):,,Dziękujemy z serca za to dobro! Wiedząc, że będzie pomoc od fundacji, już 1czerwca kupiłam dla Pawla lek, tak aby mniejsza cena nie uciekła, bo u nas wszystko się zmienia. Wysyłam czek. Dziękuję bardzo w imieniu brata i mamy. Pozdrawiamy.,,

9 lipiec Paweł serdecznie dziękuje za przekazaną Pomoc