194. Pomoc (stała) dla Jana i Mariana; Sąsiadowice [lwowskie]

Zwracamy się z serdeczną prośbą o pomoc dla rodziny z Sąsiadowic. Jan (rocznik 1966)  i jego syn Marian ( rocznik 1995 ) Pstrągowie znaleźli się w bardzo trudnej sytuacji. Z dnia na dzień musieli wyprowadzić się z domu, gdzie na ich miejsce wprowadził się obywatel Azerbejdżanu – nowy partner żony. Ojciec z synem wynajęli maleńki pokoik-komórkę bez podstawowych wygód, takich jak woda, czy łazienka. Dom, który musieli opuścić jest rodzinnym domem żony, a agresywny nowy mieszkaniec nie pozwolił w nim pozostać, stąd Jan nie próbował i nie próbuje szukać pomocy w sądzie ( koszty, procedury, itp ). Marian jest osobą niepełnosprawną. W wieku sześciu lat miał wylew; prawa strona jest w 50% sparaliżowana, a ręka i noga nie rozwinęły się w pełni, są krótsze ( błędna diagnoza, złe leczenie szpitalne). Przed wylewem Marian był sprawny, uzdolniony muzycznie – zaczynał przygodę z akordeonem. Dziś sytuacja, w jakiej się znaleźli przerosła ich. Za pokój płacą 800 uah plus opłaty za prąd i gaz. Jan pracuje jako organista w Sąsiadowicach, zarabia ok. 1500 uah /ok.230zł/, z rentą Mariana ich miesięczny dochód – niecałe 500zł.  Wcześniej Jan jeździł do pracy do Polski, obecnie jest to nierealne. Każde wsparcie będzie nieocenioną pomocą w tym trudnym dla nich czasie. Jeśli ktoś chciałby pomóc tej rodzinie, prosimy o wpłaty konto fundacji, z dopiskiem ,,Pstrąg,,

Subkonto 3 sierpień 100zł / 7 sierpień 300zł

193. Pomoc dla Jadwigi i Walentyny – Krasiłów [chmielnickie]; pomoc stała

Zwracamy się z serdeczną prośbą o pomoc dla Polek z Krasiłowa – Jadwigi Skiby oraz Walentyny Gwozdeckiej.

jadwiga skiba

Jadwiga Skiba ( rocznik 1950 ) jest samotną emerytką. Wcześniej pracowała przez kilkanaście lat w przedszkolu. Dziś jej pensja wynosi 1720 uah – ok. 250zł. Niedawno p.Jadwiga przeszła załamanie nerwowe, efektem czego był udar, cierpi też na inne schorzenia związane z wiekiem. Miesięczny koszt leków ( kardiologia, okulistyka, neurologia) jakie powinna przyjmować chora wynosi ok. 1200 uah – ok. 170zł. Głodowa pensja wystarcza na zakup podstawowej żywności, opłaty i od czasu do czasu na kupno najpotrzebniejszych, najtańszych leków. Jeśli ktoś chciałby pomóc tejże Polce, prosimy o wpłaty na konto fundacji z dopiskiem ,,Jadwiga Skiba,,

Subkonto30 lipiec 150zł / 31 lipiec 250zł / 6 sierpień 350zł / 10 sierpień 450zł

walentyna gwozdecka

Walentyna Gwozdecka ( rocznik 1956 ) choruje od kilkunastu lat na cukrzycę oraz na serce, ma również problemy ze wzrokiem. Walentyna jest samotną emerytką, rodzice byli zesłańcami do Kazachstanu; wcześniej pracowała w maleńkiej księgarni połączonej z biblioteką, a wartość jej emerytury to 1685 uah – ok.240zł. Gdyby chciała wykupić wszystkie potrzebne leki ( m.in lantus, siofor, mixtard, indapamid, diuresid) –  ich wartość to prawie dwukrotność jej miesięcznej emerytury. Dlatego wykupuje najtańsze, najczęściej bezwartościowe ukraińskie zamienniki.  Jeśli ktoś chciałby pomóc tejże Polce, prosimy o wpłaty na konto fundacji, z dopiskiem ,,Walentyna Gwozdecka,,

Subkonto 3 sierpień 150zł  /4 sierpień 250zł / 6 sierpień 350zł

Marianek Kobierski

Marianek Kobierski z Połonnego blisko rok przebywał na leczeniu onkologicznym w Barcelonie …

…Ostatnie wyniki badań okazały się na tyle dobre, że profesor prowadzący zadecydował o wypisie chłopca ze szpitala, jednak  Marian nie pożegnał się ostatecznie z Barceloną – dziecko w najbliższym czasie będzie musiało być pod stałym nadzorem hiszpańskich lekarzy – wizyty kontrolne co trzy miesiące…

…W ubiegłą sobotę Marianek z mamą przylecieli do Kijowa, gdzie czekali tato i starsi bracia…

Wszystkim Dobroczyńcom, którzy wspierali Kobierskich w tym tak trudnym dla nich czasie – bardzo serdecznie dziękujemy za okazane Serce, również w imieniu całej rodziny Marianka

Transport lipcowy

9-go lipca wysłaliśmy na granicę 52 paczki, przeznaczone dla Polaków żyjących w Nowosiółkach, w województwie żytomierskim, chmielnickim i sumskim. Paczki zawierają głównie żywność, środki czystości/środki medyczne, artykuły szkolne, odzież, obuwie, zabawki, itp. Serdecznie dziękujemy Państwu Dorocie i Piotrowi oraz Panu Krystianowi za przekazane dary ( rzeczy i buty dziecięce ) oraz Państwu Ewie i Bogdanowi za przesłaną paczkę dla Mikołaja Filippenko.

19 lipiec transport do Lwowa dotarł 14-go lipca, paczki docierają już do podopiecznych …

Danuta Pacan – wracamy

Zwracamy się z serdeczną prośbą o dalszą pomoc dla Danuty ( wpis nr 174 ). Nasza podopieczna niedawno przeszła operację żylaków. Zabieg musiał być wykonany jak najszybciej ze względu na bardzo zły stan zdrowia. Na 8-go lipca zaplanowano kolejną operację ( druga noga). Jej koszt, tak jak i pierwszej – to ok. 12 tys uah – ok 2 tys zł. Danuta zapożyczyła się, a do nas zwróciła się ponownie z prośbą o pomoc w zebraniu choć częściowych kosztów na drugą operację. Zabiegi takie są na Ukrainie pełnopłatne. Danuta pracuje w przedszkolu, obecnie tylko na część etatu, zarabia w przeliczeniu niecałe 500zł. Jeśli ktoś chciałby pomóc Polce ze Lwowa, prosimy o wpłaty na konto fundacji z dopiskiem ,,Danuta Pacan,,

Subkonto – 7 lipiec 250zł / 10 lipiec 350zł / 13 lipiec 550zł / 14 lipiec środki przekazane do Lwowa