209. Pomoc dla Lubomira i Magdy [lwowskie]

Zwracamy się z serdeczną prośbą o pomoc dla Lubomira i Magdy

lubomir

Lubomir Bazylaj ze Stryja ( rocznik 1961, korzenie polskie po obojgu rodzicach) jest mechanikiem – technologiem; za czasów Związku Radzieckiego pracował jako konstruktor, po 1991r zmieniał miejsca zatrudnienia – o stałą i dobrą pracę było ciężko. W ostatnim czasie był zatrudniony na 1/2 etatu w miejscowej szkole, gdzie sprzątał, jednak jesienią stracił i tę pracę w związku z redukcjami pracowników ( epidemia ).  Od tej pory innej pracy znaleźć nie może. Lubomir żyje samotnie, niedawno zmarła jego mama. Mieszka w jednopokojowym mieszkaniu, którego w ogóle nie ogrzewa. Ma też długi – opłaty komunalne. Troszkę pomagają parafianie stryjscy /kasza, makaron, odzież/, ale też sami wiele nie mają. Jeśli ktoś chciałby pomóc temuż Polakowi prosimy o wpłaty na konto fundacji z dopiskiem ,,Lubomir,,

Subkonto 25 styczeń 350zł / 26 styczeń środki przekazane do Stryja / 29 styczeń 500zł / 2 luty 635zł / 8 luty 665zł / 23 luty 675zł /24 luty przekazano 200zł; stan subkonta – 475zł / 8 marzec 725zł / 25 marzec przekazano 250zł; stan subkonta 475zł / 5 maj przekazano 200zł; stan subkonta 275zł / 4 czerwiec przekazano 200zł; stan subkonta 75zł / 3 wrzesień 175zł; środki przekazane / 1 październik 100zł; środki przekazane

25 luty Józefitka ze Stryja napisała: ,,Szczęść Boże. widziałam się z  Lubomirem. Bardzo wdzięczny za pomoc wszelką. Sytuacja się nie polepszyła – do pracy go nie przyjęli. U nas było dużo śniegu, mróz. Zdarzyło mu się, że spadł, potłukł bok, po tygodniu leżenia w domu ledwo przyszedł do kościoła, chodzi z pałeczką.Jest zarejestrowany w Centrum po bezrobociu, jako poszukujący pracy, ale z pracą u nas bardzo trudno.Tyle mam wiadomości. Pozdrawiam i dziekuje w jego imieniu.,,

17 kwiecień ,,W imieniu własnym i p. Lubomira serdecznie dziękuje za pomoc finansową i stałą życzliwość do wszystkich podopiecznych ze Stryja. Niech zmartwychwstały i żyjący Chrystus nieustannie obdarza wszystkich Członków i Dobrodziejów Fundacji Mosinga swoimi łaskami. Z pamięcią modlitewną s. Teona,,

Magda Bałuch z Mościsk (korzenie polskie po obojgu rodzicach) urodziła się z wadą serca. Oto fragment listu mamy dziecka: ,,Witam Serdecznie! Mam na imię Celina,pochodzę z wielodzietnej polskiej rodziny, z Mościsk. Wraz z mężem mamy dwie wspaniałe córeczki Monika lat 5 i Magdalenka lat 4. Niestety Magdalenka urodziła sie z wadą serduszka, Koarktacja aorty i dwupłatkową zastawką aorty. Zaraz po urodzeniu w 10-tym dniu jej życia przeszła pierwszą operacje,za miesiąc była konieczność drugiej operacji. Operacje były wykonane w Kijowie lecz niestety w wieku dwuch lat stwierdzono podzastawkowe zwężenie mięśniowo- błoniaste aorty i od razu powiadomieni zostaliśmy iż taką operację możemy wykonać tylko w Polsce,więc zgłosiliśmy się do szpitala w Krakowie gdzie dziecko zostało zakwalifikowane do operacji. Bardzo długo czekaliśmy na termin, ale operacja udała sie. Magdalenka jest bardzo aktywną dziewczynką, wciąż pod kontrolą lekarzy na Ukrainie i w Polsce. To, co dziś potrzebne dla dziecka najbardziej to leki, jakie staramy się kupować w Polsce – Enarenal  i  Ursopol. Ich koszt w sumie ok.120zł. na miesiąc. Jest to dla nas spora kwota, ponieważ mąż został bez pracy w związku z cowid (pracował w barze),  ja miałam przerwę też w pracy przedszkolnej i dziś żyjemy w wielkiej niepewności. Wciąż musimy wykonywać badania u Magdy, dojeżdżamy do Lwowa lub wcześniej jezdzilismy do Polski. Jesteśmy też zadłużeni, ale najważniejsze są leki dla Magdy, stąd nasza serdeczna prośba o pomoc.,, Jeśli ktoś chciałby pomóc dziewczynce, prosimy o wpłaty na konto fundacji z dopiskiem ,,Magda,,

Subkonto 29 styczeń 500zł / 2 luty 626zł ; na prośbę mamy przekazujemy 100zł – na 2 opakowania enarenalu; stan subkonta – 526zł / 8 marzec 776zł / 6 kwiecień przekazano 230zł; stan subkonta 546zł / 11 maj przekazano 100zł; stan subkonta 446zł / 3 sierpień przekazano 100zł; stan subkonta 346zł
kwiecień paragony

208. Pomoc (stała) dla Stanisława; Czerniowce

Zwracamy się z serdeczną prośbą o pomoc dla Stanisława Bauera (pochodzenie polskie po ojcu, rocznik 1958). Stanisław mieszka w starym, przedwojennym, nieremontowanym domu rodziców, bez podstawowych wygód; jest samotnym emerytem. Od kilku lat cierpi na zwyrodnienie stawów /koksartroza II-III stopnia/; otrzymał skierowanie na operację wymiany stawu, jednak ze względu na bardzo wysokie koszty, nie zdecydował się. W liście do fundacji Stanisław zwrócił się z prośbą o pomoc w spłacie długu za mieszkanie – dług wynosi  735 uah – ok. 100zł; prosi także o materac rozgrzewający – koszt ok. 150zł, również o najprostszy mikser ręczny, a także szybkowar. Na ich zakup nie może sobie pozwolić, gdyż większą część jego emerytury pochłaniają opłaty za gaz – ogrzewanie mieszkania (b.zimnego).  Stanisław ma również zalecone różne zabiegi, m.in. : ESWT stawu biodrowego, magnetoterapię kręgosłupa, elektroforezę biodra i inne, jednak koszty zabiegów przekraczają jego możliwości finansowe. Na razie poprzestaje na przyjmowaniu leków p/bólowych. Jeśli ktoś chciałby pomóc temuż Polakowi, prosimy o wpłaty na konto fundacji z dopiskiem ,,Stanisław,,

dług – mieszkanie

Subkonto 18 styczeń 2021200zł / 19 styczeń środki przekazujemy do Czerniowiec, spłata długu/kupno leków / 19 styczeń 75zł – środki przeznaczone na mikser, który przekażemy w paczce / 25 styczeń 325zł / 8 luty 355zł / 15 luty cena koca – 120zł; faktura niżej; stan subkonta – 235zł / 22 luty cena blendera ( Stanisław prosił o blender nie mikser ) – 40zł/wyprzedaż; stan subkonta – 195zł / 15 kwiecień przekazano 150zł; stan subkonta 45zł / 4 maj 145zł / 4 czerwiec środki przekazano / 14 czerwiec 100zł / 1 październik środki przekazane na badanie usg

faktura koc

22 marzec Stanisław otrzymał blender i koc, za które bardzo serdecznie dziękuje !!!

Dnia 23 marca 2021 09:40 Esperanto Buk </adres mailowy/> napisał(a): w tłumaczeniu – ,,Bardzo Wam dziękuję za paczkę. Rzeczy cudowne, nowe, bardzo potrzebne. Materac – nawet nie marzyłem o takim. Żywność bardzo smaczna. Kiedyś mama wysyłała takie paczuszki, jak byłem w armii. Wasza paczka zagrzała i duszę i ciało. Życzę Bożego błogosławieństwa Wszystkim Dobrodziejom,,

11 październik – Stanisława obejmujemy stałą pomocą ze względu na problemy zdrowotne ( zakup leków, wykonywane badania )

207. Pomoc dla Albiny – operacja neurologiczna; Lwów – zbiórka zakończona

Zwracamy się z serdeczną prośbą o pomoc dla Albiny Podgrebelnej ( rocznik 1972, z domu Trojan ). Albina od 16 lat zmaga się z powracającymi stanami zapalnymi nerwu trójdzielnego twarzy. Charakteryzuje się to ogromnymi, powracającymi bólami, które nie pozwalają normalnie funkcjonować i na które nie pomagają żadne leki. Albina zdecydowała się na operację, która zaplanowana jest na 13 stycznia w Użgorodzie; jej koszt to 45 000 uah – ponad 6 tys zł. Nasza podopieczna ( rodzinę tę znamy ponad 15 lat ) jest krawcową, ma troje dzieci. W ostatnim roku pracowała bardzo rzadko w związku z zatrzymaniem gospodarki. Nie pracując nie otrzymywała wynagrodzenia. Środki na operację pożyczyła częściowo u znajomych, wzięła też w części kredyt, także sprzedała biżuterię po mamie. Zaciągnięty dług będzie musiała spłacić, stąd jej i nasza wielka prośba o pomoc, a każda będzie dla Podgrebelnych niezwykle ważna. Jeśli ktoś chciałby pomóc tejże Polce, prosimy o wpłaty na konto fundacji z dopiskiem ,,Albina,,

Subkonto 8 styczeń 150zł / 11 styczeń 1350zł / 12 styczeń 2150zł / 15 styczeń 2200zł / 16 styczeń Albina w szpitalu zostanie do 24-go stycznia; na jej prośbę wielką przekazujemy dziś zebrane środki  w całości na rachunek podopiecznej, tak by mogła już spłacać dług; Albina w szpitalu jest z córką; Justynka kompleksowo pomaga we wszystkim; Podgrebelne bardzo serdecznie dziękują za zebrane pieniążki – w tak krótkim czasie / 21 styczeń 200zł

13 styczeń – Albina wczoraj przyjechała do Użgorodu, dziś czeka ją operacja

14 styczeń Albina już po operacji

21 styczeń Albina wróciła już do Lwowa (wcześniej niż planowano), czeka ją tylko jeszcze zdjęcie szwów

albina wypis

Podziękowanie od Albiny:

Dnia 20 stycznia 2021 14:43 Юстинка </adres mailowy/> napisał(a): ,,Kochani ofjarodawcy! Ja i moja rodzina serdecznie dziekujemy za zebraną dla mnie pomoc finansową. W tym niepewnym i ciemnym czasie jest to dla nas wielki ratunek. Dziekujemy serdecznie kazdemu, kto nie jest obojętny na nasze zmartwienia. Niech Bog blogoslawi.,,

2 luty w ostatnich dniach udało nam się spotkać osobiście z Albiną. Albina bardzo serdecznie dziękuje Wszystkim Ofiarodawcom za okazaną dobroć. Przekazane środki są dla niej wielkim wsparciem; na prośbę podopiecznej zbiórkę zamykamy. Albina dalej poradzi sobie sama; być może w tym miesiącu wróci do pracy; jak powiedziała – ,,jestem młoda, na pewno inni bardziej potrzebują pomocy,,

206. Pomoc (stała) dla rodzin z Ryżowa

Zwracamy się z serdeczną prośbą o pomoc dla Anieli Iwanickiej-
Demczuk, rodziny Trochimczuk i rodziny Żyłów

Aniela Iwanicka-Demczuk /rocznik 1941/ od dziecka ciężko pracowała w gospodarstwie. Dziś jej emerytura – niecałe 210zł, z trudem wystarcza na codzienne przeżycie. Aniela rzadko może sobie pozwolić na zakup potrzebnych leków (choruje kardiologicznie). Córka Anieli – Tamara Trochimczuk, wychowuje dwoje dzieci Zosię i Weronikę, utrzymuje się głównie z maleńkiej gospodarki, mąż (mocno schorowany) pracuje dorywczo przy wywózce drzewa – przeciętna zapłata jeśli jest praca  -ok. 250zł na miesiąc

Luba z dziećmi

Rodzina Żyłów boryka się również z wieloma trudnościami. Luba wychowuje czworo dzieci ( Maksymilian, Ala, Dana i Denis ). Mąż jej pracował jako drwal, 3 lata temu zginął tragicznie ( zabiło go spadające drzewo ). Dzieci mają pochodzenie polskie po ojcu. Luba dostaje maleńki zasiłek od państwa, również ma niewielkie gospodarstwo – kilka kur i krowę.

Rodziny te, podobnie jak inni w Ryżowie i okolicach żyją w bardzo trudnych realiach. Każda pomoc będzie dla nich nieoceniona.
Jeśli ktoś chciałby pomóc tymże potrzebującym, prosimy o wpłaty na konto fundacji z dopiskiem: ,,Aniela,, lub ,,Trochimczuk,, lub ,,Żyła,,
Subkonto :
Aniela – 5 styczeń – 150zł / 12 styczeń 350zł / 16 styczeń przekazano 250zł; stan subkonta 100zł / 15 luty środki przekazano / 22 luty 300zł  / 11 luty przekazano 200zł; stan subkonta 100zł / 17 kwiecień środki przekazano / 4 maj 150zł / 19 maj środki przekazano / 14 czerwiec 100zł / 7 lipiec środki przekazano / 3 wrzesień 150zł; środki przekazano
Żyła – 5 styczeń – 150zł / 8 styczeń 300zł / 16 styczeń przekazano 250zł; stan subkonta – 50zł / 2 marzec 350zł / 11 marzec przekazano 250zł; stan subkonta 100zł / 17 kwiecień środki przekazano / 2 czerwiec 150zł / 4 czerwiec środki przekazano / 3 sierpień 150zł; środki przekazano
Trochimczuk – 7 styczeń –110zł / 16 styczeń środki przekazano / 2 luty 100zł / 15 luty środki przekazano / 1 marzec 100zł / 2 marzec 400zł / 11 marzec przekazano 250zł; stan subkonta 150zł / 2 kwiecień 250zł / 17 kwiecień przekazano 200zł; stan subkonta 50zł / 1 lipiec 150zł / 7 lipiec środki przekazano / 1 październik 150zł / 8 październik środki przekazano

Dnia 26 stycznia 2021 20:15 Justin </adres mailowy/> napisał(a): ,,Wszystkie rodziny są bardzo wdzięczni Wam za pomoc! Po prostu brakuje im słów i nie moga uwierzyc, ze ktos, kogo w ogóle nie znają, im pomaga.Szczególnie dziękuje rodzina Bagińskich, poniewaz w lutym i marcu nie dostaną żadnej pomocy od panstwa. Także pani Walentyna nie mogła wyrazić słów wdzięczności. Serdeczne podziękowania od Anieli i bliskich, także od rodziny Żyłów. Mówiłem im wszystkim, żeby się modlili za dobrodziejów, na co odpowiadali, że zapewniają o codziennej modlitwie za was wszystkich.,,