Wracamy do Skrabków

Zwracamy się z serdeczną prośbą o pomoc dla Danusi i Władka Skrabków ze Lwowa – http://fundacjamosinga.zgora.eu/?p=3278  Po półtora roku poszukiwań udało się wreszcie znaleźć firmę, która mogłaby wykonać rzetelny remont instalacji kanalizacyjnej. To, co poprzednio było zrobione przez ,,fachowców,, miejskiego zarządu budynku, doprowadziło do prawdziwej katastrofy w mieszkaniu Skrabków. Rozbite podłogi, ogromna wilgoć, brak odpływów – kanał. Wciąż poprzez znajomych szukaliśmy firmy /profesjonalnej/,  która zgodziłaby się wykonać remont za w miarę rozsądną cenę. Pracownicy firmy po dokonaniu oględzin wstępnie wycenili koszt materiałów i usługi hydraulicznej na ok. 25 tys uah – ok. 3 tys zł.  Konieczne są jeszcze prace murarskie, z przygotowaniem kanału i zabetonowaniem podłogi – dziś kosztów nie znamy, choć prawdopodobnie mogą wynieść ok. 16 tys uah – ok. 2 tys zł.  Jest to na razie wstępna wycena, kosztorys ma być zrobiony w najbliższym czasie.  Firma musi ustalić termin wykonania remontu, gdyż ma wiele innych zleceń. U Skrabków byliśmy w lecie 2017 i to co widzieliśmy / zdjęcia / – dramat. Jeśli ktoś mógłby wesprzeć Danusię i Władka, prosimy o wpłaty na konto fundacji z dopiskiem – ,, Skrabek – remont,,

Subkonto – 9 marzec 600 zł / `12 marzec 730 zł / 13 marzec 780 zł / 15 marzec 980 zł / 19 marzec 1280 zł / 22 marzec 1530 zł / 31 marzec 1630 zł / 3 kwiecień 1880 zł / 6 kwiecień 2180 zł

Fragment listu osoby pośredniczącej w kontakcie z firmą – …Nareszcie Asia otrzymała ‚werdykt ‚ hydraulików. Obliczyli  prace i materiały prac hydraulicznych obejmujących urządzenie nowych instalacji ściekowych  w całym mieszkaniu, rury maja iść  przez cale mieszkanie, żeby podłączyć się  do systemu odprowadzania ścieków. – to jest ok 3tys złotych. Podaje w złotych, bo inflacja w Ukrainie hrywniowa, cena za parę miesięcy już będzie inna. Ale problem polega na tym, że hydraulicy maja pracować wespół z robotnikami budowlanymi – jest potrzeba przygotowania kanałów dla instalacji, a później zabetonowania całej podłogi. W wypadku  pana Wladka jakieś kosmetyczne roboty nie są możliwe – mieszkanie dotychczas nie było podłączone do miejskiego systemu odprowadzania ścieków, stad i problem . […] Za jakiś czas ściany całej  kamienicy mogą się zawalić. Może być bieda. Róg pokoju już wisi w powietrzu..,,

Jedna myśl nt. „Wracamy do Skrabków”

1. Serdecznie dziękujemy Ofiarodawcom, którzy pragną pozostać anonimowi, Panu Maciejowi Supińskiemu, Panu Piotrowi Młyńczakowi, Pani Małgorzacie Tomczak, Panu Dominikowi Matusiakowi, firmie Gipfeel, Panu Karolowi, Pani Annie Dolacie, Panu Krystianowi – dwukrotnie, Pani Bożenie Balcerzak, Panu Adamowi Sakielskiemu za pomoc materialną, przekazaną na remont u Skrabków