Mikołaj – kolejny kurs rehabilitacji – sierpień 2019

Z prośbą do fundacji ponownie zwróciła się mama Mikołaja. Mikołaj został przewieziony do Instytutu Neurochirurgii w Kijowie, gdzie 17-go kwietnia przejdzie operację.  Koszt implantów – 107 tys uah – ok. 15 140zł. Do tego dochodzą pozostałe koszty – transport, leki, koszty związane z samą operacją. Rodzina częściowo wzięła kredyt, częściowo zapożyczyła się. Środki zbierane są także w innych miejscach, tak więc za każdą pomoc Natalia Filippenko będzie wdzięczna ogromnie.

Subkonto  17 kwiecień – 520zł / 23 kwiecień 8 720zł / 25 kwiecień 720zł przekazane do Kijowa; pozostałe środki – 8 000 zł – kwota przeznaczona na rehabilitację Mikołaja w Truskawcu /lipiec/ w uzgodnieniu z Natalią Filippenko / 29 kwiecień 8054zł / 13 maj1400zł przekazane do Kijowa – koszty tygodniowej rehabilitacji; stan subkonta – 6654zł / 17 maj 6674zł / 24 maj 1400zł przekazane na kolejny kurs rehabilitacji; stan subkonta – 5274zł / 29 maj 5374zł  / 30 maj 1400zł przekazane na kolejny kurs rehabilitacji; stan subkonta -3974zł / 3 czerwiec 4074zł / 6 czerwiec 1400zł przekazane na kolejny kurs rehabilitacji; stan subkonta – 2674zł / 13 czerwiec 1400zł przekazane na kolejny kurs rehabilitacji; stan subkonta – 1274zł / 14 czerwiec 1294zł  / Ponieważ fundacja nie otrzymała nr konta do przelewu środków bezpośrednio na Ukrainę –  przekazujemy je na raty / 24 czerwiec 900zł przekazane na ostatni w tej serii kurs rehabilitacji; stan subkonta – 394 zł / 25 czerwiec – 494zł / 15 lipiec 614zł / 26 lipiec 714zł / 5 sierpień 5314zł / 8 sierpień środki przekazane na rehabilitację – 4700zł – Przemyśl – Lwów – rachunek bankowy mamy Mikołaja; ośrodek, w którym nasz podopieczny rozpocznie kolejny kurs rehabilitacji, nie posiada rachunku do przelewów zagranicznych; stan subkonta – 614zł / 13 sierpień 735zł

Informacje 19 kwiecień – operacja odbyła się 17go kwietnia; po niej Mikołaj został przewieziony na oddział reanimacji; od dziś znajduje się na sali pooperacyjnej; operacja była bardzo skomplikowana i długa, ale udana; obecnie Mikołaj przechodzi już pierwsze procedury – masaże, itp; lekarze już teraz rekomendują rehabilitację w Truskawcu; ponieważ koszty jej są bardzo wielkie, mama Mikołaja jeszcze nie podjęła ostatecznej decyzji / 30 kwiecień prawdopodobnie Mikołaj na rehabilitacji zostanie w Kijowie / już ją rozpoczął

26 kwiecień Mikołaj po operacji zaczął siadać, jeździł też już na wózku

Niżej rachunki – implanty, leki, środki medyczne

2 maj

17 maj mama Mikołaja napisała – ,,Dnia 15 maja 2019 22:31 Наталья Филиппенко </adres mailowy/> napisał(a):,,Witam Monika! Otrymala 9402grn. bardzo dziekuje!!!!. Wysylam podtwirdzenia. Czekam na rahunok z reabilitacji,.Nasza reabilitacija przechodzi bardzo dobrze. Mikolaj trzyma sie jusz w kolasce,  juz spacerujemy, miesnie rąk silniejsze, sam je posilki,,

29 maj rachunki / rehabilitacja
 12 czerwiec Dnia 12 czerwca 2019 16:48 Наталья Филиппенко </adres mailowy/> napisał(a): Mikołajowi duzho duzho lepiej. Jusz stara sie sam siadac w kolasku, sam je. Stan stabilny, ale niski tysk. Nastroj bardzo dobry, pewny, ze bude hodzic. Serdeczny i wielki uklon Wszystkim, ktore pomagaja Mikolajowi. Pamietamy w modlitwie.,,
dopisek – tysk – ciśnienie; kolaska – wózek

27 czerwiec Mikołaj zakończył kurs rehabilitacji w Kijowie i wrócił do Sum. Rehabilitacja przyniosła wiele pozytywnych rezultatów, przede wszystkim wzmocnienie mięśni tułowia, nóg i rąk; usamodzielnienie w wielu czynnościach. Mikołaj zacząć stawać w pionizatorze, robiąc pierwsze kroki. By jednak zaczął samodzielnie chodzić, potrzebny jest kolejny kurs rehabilitacji. Taki został zaplanowany na przełom sierpnia i września. Jego koszt – ok. 8 tys zł.

Dnia 24 czerwca 2019 22:29 Наталья Филиппенко </adres mailowy/> napisał(a):
,,Serdecznie i szczerze dziękuję za finansowe i moralne podtrzymanie w leczeniu i rehabilitacji mojego syna Mikołaja. Niezmiernie wdzięczna wszystkim, którzy okazali życzliwość, pomoc, ktorzy nie zostawili nas w tak trudny dla nas czas. Fundacji dziękujemy za przekazywanie środków na kożny kolejny kurs. Życzymy wszystkiego dobrego ofiarodawcom, fundacji sukcesow w takiej ważnej sprawie. Z wdziecznością Natalia  Filippenko z synem,,

31 lipiec – otrzymaliśmy mail od mamy Mikołaja; zmienia się termin rozpoczęcia rehabilitacji, a także jej koszty. Początek rehabilitacji przewidziany jest na 13.08.2019 w ośrodku Agape, niedaleko od Łucka. Koszt – 25 dni – 30 000 uah – ok. 4600zł

13 sierpień Mikołaj z mamą dotarli już do Boratynia pod Łuckiem, gdzie od jutra rozpocznie się rehabilitacja; niżej – rachunek/ jak napisała Natalia – błąd techniczny – początek rehabilitacji 2.08, powinno być – 12.08. /

Jedna myśl nt. „Mikołaj – kolejny kurs rehabilitacji – sierpień 2019”

1. Serdecznie dziękujemy Panu Ireneuszowi Nieznańskiemu – wielokrotnie, Pani Izabeli Lusińskiej, Panu Markowi Kurandzie, Panu Wiktorowi Wdowiczenko, Pani Ludwice Bułczyńskiej, Państwu Ewie i Bogdanowi Marek-wielokrotnie, Panu Arkadiuszowi Bieleckiemu-wielokrotnie, Panu Pawłowi Dzierwie-dwukrotnie za pomoc materialną, przekazaną na operację Mikołaja