183.Pomoc dla Marysi – ortopedia; Stara Skwarzawa [ rejon żółkiewski, lwowskie]

Diagnoza1    Diagnoza2

Zwracamy się z serdeczną prośbą o pomoc dla 8-letniej Marysi Konik. Marysia mieszka w maleńkiej wiosce niedaleko Żółkwi, pochodzi z rodziny wielodzietnej; rodzice są pracownikami fizycznymi, ojciec – praca dorywcza. Dziewczynka uzdolniona artystycznie, jest bardzo dobrą uczennicą. Kilka lat temu u Marysi zdiagnozowano wadę kręgosłupa. Dziecko jeździ co trzy miesiące  na badania do Lwowa, a także raz na jakiś czas na rehabilitację stacjonarną do Brzuchowic. Badania wykonane w ostatnim czasie wykazały znaczny wzrost krzywizny kręgosłupa. Diagnoza – skolioza III stopnia. Zdania lekarzy są podzielone – lekarz prowadzący twierdzi, że konieczna jest natychmiastowa operacja, ordynator sugeruje, że z operacją można jeszcze poczekać. U Marysi wada jest bardzo widoczna – mocne skrzywienie sylwetki i jak twierdzi mama – wada pogłębia się. Rodzice zwrócili się z prośbą do fundacji o pomoc w zorganizowaniu konsultacji i badań w Polsce. Istnieje taka możliwość w Krakowie, wstępne koszty badań i wizyty – ok. 400zł. Jeśli po konsultacji  okaże się, że operacja jest konieczna – będzie ona dwuetapowa. Fundacja chciałaby też pomóc w pokryciu kosztów przejazdów dziecka z mamą; dla rodziny żyjącej w trudnych realiach są to sumy bardzo wielkie. Jeśli ktoś chciałby pomóc Marysi, prosimy o wpłaty na konto fundacji z dopiskiem ,,Marysia Konik,,

Subkonto 5 luty 200zł / 7 luty 400zł

7 luty – rodzina jest w trakcie wyrabiania wiz, potrzebnych na przejazd przez granicę; po wyrobieniu dokumentów umówimy wizytę w Krakowie

Jedna myśl nt. „183.Pomoc dla Marysi – ortopedia; Stara Skwarzawa [ rejon żółkiewski, lwowskie]”

1. Serdecznie dziękujemy Ofiarodawcy, który pragnie pozostać anonimowy oraz Panu Grzegorzowi Hutnikowi za pomoc materialną, przekazaną na rzecz Marysi