193. Pomoc ( stała ) dla Jadwigi i Walentyny; Krasiłów [chmielnickie]

Zwracamy się z serdeczną prośbą o pomoc dla Polek z Krasiłowa – Jadwigi Skiby oraz Walentyny Gwozdeckiej.

jadwiga skiba

Jadwiga Skiba ( rocznik 1950 ) jest samotną emerytką. Wcześniej pracowała przez kilkanaście lat w przedszkolu. Dziś jej pensja wynosi 1720 uah – ok. 250zł. Niedawno p.Jadwiga przeszła załamanie nerwowe, efektem czego był udar, cierpi też na inne schorzenia związane z wiekiem. Miesięczny koszt leków ( kardiologia, okulistyka, neurologia) jakie powinna przyjmować chora wynosi ok. 1200 uah – ok. 170zł. Głodowa pensja wystarcza na zakup podstawowej żywności, opłaty i od czasu do czasu na kupno najpotrzebniejszych, najtańszych leków. Jeśli ktoś chciałby pomóc tejże Polce, prosimy o wpłaty na konto fundacji z dopiskiem ,,Jadwiga Skiba,,

Subkonto30 lipiec 150zł / 31 lipiec 250zł / 6 sierpień 350zł / 10 sierpień 450zł / 11 sierpień przekazano 210zł; stan subkonta – 240zł / 17 sierpień 340zł / 9 wrzesień przekazano 200zł; stan subkonta – 140zł / 9 październik środki przekazane do Krasiłowa

walentyna gwozdecka

Walentyna Gwozdecka ( rocznik 1956 ) choruje od kilkunastu lat na cukrzycę oraz na serce, ma również problemy ze wzrokiem. Walentyna jest samotną emerytką, rodzice byli zesłańcami do Kazachstanu; wcześniej pracowała w maleńkiej księgarni połączonej z biblioteką, a wartość jej emerytury to 1685 uah – ok.240zł. Gdyby chciała wykupić wszystkie potrzebne leki ( m.in lantus, siofor, mixtard, indapamid, diuresid) –  ich wartość to prawie dwukrotność jej miesięcznej emerytury. Dlatego wykupuje najtańsze, najczęściej bezwartościowe ukraińskie zamienniki.  Jeśli ktoś chciałby pomóc tejże Polce, prosimy o wpłaty na konto fundacji, z dopiskiem ,,Walentyna Gwozdecka,,

Subkonto 3 sierpień 150zł  /4 sierpień 250zł / 6 sierpień 350zł / 11 sierpień środki przekazane do Krasiłowa / 17 sierpień 100zł / 30 sierpień 200zł / 9 wrzesień przekazano 200zł / 21 wrzesień 100zł / 9 październik 250zł; do Krasiłowa przekazano 200zł; stan subkonta 50zł

17 sierpień kilka słów od Wiktorii, pomagającej w kontakcie z Polkami z Krasiłowa:  Dnia 16 sierpnia 2020 19:47 Вікторія Тумановська </adres mailowy/> napisał(a): ,, Dzien dobry. W imieniu p.Jadwigi i p.Walentyny serdecznie dziekuje za pomoc na kupno lekow. Obie panie bardzo wdzieczne. Wysylam podtwerdzenia i czeki. Dziekujemy bardzo!”

Jedna myśl nt. „193. Pomoc ( stała ) dla Jadwigi i Walentyny; Krasiłów [chmielnickie]”

1. Serdecznie dziękujemy Panu Markowi Piestrzeniewiczowi, Panu Andrzejowi Błażejewskiemu, Pani Justynie Gondzik, Ofiarodawcy, który pragnie pozostać anonimowy, Pani Marii Rawiak, Pani Agacie Chróścickiej-Kreft, Pani Agnieszce Pol, Pani Annie Jaskółce, Panu Markowi Nieznańskiemu, Panu Dominikowi Matusiakowi, Panu Piotrowi Młyńczakowi, Państwu Władysławie i Edwardowi Różyckim, Panu Januszowi Tchórzewskiemu za pomoc materialną, przekazaną na rzecz Jadwigi i Walentyny