202. Pomoc dla Heleny i jej bliskich; Kamieniec Podolski [chmielnickie]

helena
helena z córką

Zwracamy się z serdeczną prośbą o pomoc dla Heleny Begliczewej /rocznik 1937,  korzenie polskie po matce Stanisławie Pelach/ oraz jej bliskich – córki i wnuków – przesiedleńców z Krymu. Pani Helena urodziła się w Sudaku, jest potomkiem Polaków, którzy na Półwysep Krymski trafili na początku XX wieku . Helena do emerytury pracowała w radio, była mocno związana z polskimi organizacjami działającymi w Jałcie, Ałuszcie, itp. Rodzina osiedliła się w Kamieńcu Podolskim w 2014r, po aneksji Krymu przez Rosję. Od tej pory mieszkają w bardzo trudnych warunkach – jest to tzw letnia kuchnia, bez podstawowych wygód. Helena otrzymuje emeryturę jako przesiedleniec – 1000 uah – niecałe 150zł. Ponieważ nie ma potrzebnych dokumentów, po które musiałaby pojechać osobiście na Krym /wymóg państwa ukr/ – jest to nierealne również z powodu zdrowia – emerytura, jaką dostaje jest tylko częściowa. Rodzina cały czas jest na utrzymaniu Ireny – córki p.Heleny, dziennikarki, pracującej dorywczo (sprzątanie, szycie, itp). Troje dzieci Ireny (Joanna, Paulina, Wiktor – uczniowie) również próbują dorobić, jednak wszystko to nie wystarcza na przeżycie. Helena choruje /kardiologia, neurologia/, – potrzebne są leki, które nie zawsze można wykupić; ich koszt w skali miesiąca – ok.1300 uah – ok.180zł. Rodzina znajduje się w bardzo ciężkim położeniu, nie ma żadnego wsparcia ze strony państwa. Jeśli ktoś chciałby pomóc przesiedleńcom, prosimy o wpłaty na konto fundacji z dopiskiem ,,Helena-Kamieniec,,

Subkonto 10 listopad 185zł / 12 listopad 335zł / 13 listopad przekazano 250zł; stan subkonta 85zł / 16 listopad 1615zł

Jedna myśl nt. „202. Pomoc dla Heleny i jej bliskich; Kamieniec Podolski [chmielnickie]”

1. Serdecznie dziękujemy Pani Hannie Weiss, Ofiarodawcom, którzy pragną pozostać anonimowi, Panu Ludomirowi Lasockiemu za pomoc materialną, przekazaną na rzecz Heleny i bliskich