6-letnia Agnieszka Mokrzycka widzi tylko w 10% procentach na jedno oczko.  Oczy dziecka uratowano w niemieckiej klinice w Essen, w Odessie oczka chciano usunąć. Dziewczynka widziała tylko kilka miesięcy po urodzeniu, potem  stwierdzono nowotwór.  Dziś Agnieszka chodzi do szkoły dla niewidzących we Lwowie, czyta alfabetem braila, rysuje i maluje.  Dziewczynka jest niezwykle mądra, wrażliwa, dobra. Ma młodszego brata Stasia [na zdjęciu]. Agnieszce potrzebna jest specjalna maszyna do pisania i lupa do czytania. Na Ukrainie koszt maszyny i lupy w sumie – 3850zł. Rodzice miesięcznie dostają na Agnieszkę 800 hrywni czyli 150zł. Mama nie pracuje, ojciec pracuje dorywczo w transporcie. Jeśli ktoś chciałby pomóc dziewczynce, prosimy o wpłaty na konto fundacji z dopiskiem ,,Agnieszka Mokrzycka”

8 październik – na subkoncie Agnieszki – 1450 zł; koszt maszyny TatraPoint to 1968zł

20 październik – podczas ostatniego wyjazdu na Ukrainę nie widzieliśmy się z Mokrzyckimi osobiście [więcej czasu spędziliśmy w Szepetówce niż we Lwowie], ale mieliśmy kontakt telefoniczny i maszyna jest bardzo-bardzo Agnieszce potrzebna, W szkole możliwości korzystania z niej – ograniczone, a dziecko jest aktywne, mądre i uczy się przede wszystkim w domu. Po powrocie ze wschodu, zamówiliśmy maszynę – wcześniej dostępna była tylko dla osób leworęcznych – i lada chwila urządzenie będzie u nas. Fundacja wspierająca nas w tym temacie – dofinansuje część brakującej kwoty i w sumie ostateczna cena – 1600zł) Mamy wielką nadzieję, że uda się również pokryć koszty zakupu lupy, czekamy jednak na konkrety od rodziców. W salonie optycznym u nas, dowiedzieliśmy się, że lupa powinna być dobrana z dzieckiem – Agnieszka musi być obecna przy doborze. Lwowski lekarz, pod opieką, którego jest dziewczynka do dziś nie sprecyzował parametrów urządzenia, twierdząc, że ,,każda lupa będzie odpowiednia,, Mokrzyccy w 2016 roku mają przyjechać do Warszawy, może jednak uda się wcześniej ustalić, jaka lupa jest potrzebna Agnieszce. Z doświadczenia – nie mamy zaufania do ukraińskiej medycyny…

30 październik – na subkoncie Agnieszki jest 1550zł i jest to wystarczająca suma na pokrycie kosztów maszyny. Dziś w Fundacji dla Niewidomych otrzymaliśmy zamówioną maszynę – jej całkowita cena – 1968zł – my zapłaciliśmy 1600zł. Pozostała część została sfinansowana przez pana prezesa Marka Kalbarczyka, za co serdecznie dziękujemy) Dziękujemy Wszystkim, którzy przekazali pomoc materialną na zakup maszyny. Do Lwowa przekażemy najbliższą okazją, a poniżej maszyna i prezent – brajlowska książeczka)

4 listopad – na subkoncie Agnieszki jest 100zł, czekamy na parametry potrzebne do zakupu lupy

23 listopad – maszyna wraz z transportem dotarła do Lwowa 19-go listopada, niestety do dziś  nie mamy informacji o parametrach odnośnie lupy, tak więc lupę zostawiamy rodzicom; środki jakie są na subkoncie Agnieszki, wykorzystamy na przygotowanie paczki świątecznej;

11 grudnia – otrzymaliśmy ze Lwowa informację odnośnie parametrów lupy dla Agnieszki; jest ona dostępna u nas – http://sklep.altix.pl/pl/maggie – cena 723 zł; na subkoncie Agnieszki jest 200zł

29 grudnia – na subkoncie Agnieszki jest 550zł

30 grudnia – dziś w fundacji dla niewidomych mieliśmy okazję porównać lupę, jaka została zamówiona dla Agnieszki z lupą firmy Optical – sprzęt wykorzystywany w fundacji; ponieważ różnica jest ogromna, za namową pracowników fundacji decydujemy się właśnie na taką lupę – http://sklep.altix.pl/pl/compact-mini-lupa-elektroniczna. Jej cena jest wyższa, ale jakość nieporównywalna. Lupa ma więcej możliwości i funkcji, bardzo przydatnych dla dziecka – np wielokolorowe kontrastowanie. Cena lupy – 1495zł –  przy 15% rabacie udzielonym przez fundację – 1270 zl

12 stycznia – na subkoncie Agnieszki jest 600zł, czekamy na przyjazd Agnieszki do Polski – Warszawa – Wrocław)