6-letnia Agnieszka Mokrzycka widzi tylko w 10% procentach na jedno oczko.  Oczy dziecka uratowano w niemieckiej klinice w Essen, w Odessie oczka chciano usunąć. Dziewczynka widziała tylko kilka miesięcy po urodzeniu, potem  stwierdzono nowotwór.  Dziś Agnieszka chodzi do szkoły dla niewidzących we Lwowie, czyta alfabetem braila, rysuje i maluje.  Dziewczynka jest niezwykle mądra, wrażliwa, dobra. Ma młodszego brata Stasia [na zdjęciu]. Agnieszce potrzebna jest specjalna maszyna do pisania i lupa do czytania. Na Ukrainie koszt maszyny i lupy w sumie – 3850zł. Rodzice miesięcznie dostają na Agnieszkę 800 hrywni czyli 150zł. Mama nie pracuje, ojciec pracuje dorywczo w transporcie. Jeśli ktoś chciałby pomóc dziewczynce, prosimy o wpłaty na konto fundacji z dopiskiem ,,Agnieszka Mokrzycka”

Subkonto 8 październik 2015 – 1450 zł; koszt maszyny TatraPoint to 1968zł / 30 październik – na subkoncie jest 1550zł i jest to wystarczająca suma na pokrycie kosztów maszyny. Dziś w Fundacji dla Niewidomych otrzymaliśmy zamówioną maszynę – jej całkowita cena – 1968zł – my zapłaciliśmy 1600zł. Pozostała część została sfinansowana przez pana prezesa Marka Kalbarczyka, za co serdecznie dziękujemy) Dziękujemy Wszystkim, którzy przekazali pomoc materialną na zakup maszyny / 4 listopad – na subkoncie jest 100zł, czekamy na parametry potrzebne do zakupu lupy / 11 grudzień  na subkoncie jest 200 zł- otrzymaliśmy ze Lwowa informację odnośnie parametrów lupy dla Agnieszki; jest ona dostępna u nas – http://sklep.altix.pl/pl/maggie – cena 723 zł /29 grudzień – na subkoncie jest 550zł / 12 styczeń 2016 – na subkoncie jest 600zł / 9 sierpień – na subkoncie jest 1750zł/ decyzja rodziców – pieniążki będą wykorzystane na wizytę kontrolną w klinice w Essen, w 2017 roku / 10 styczeń 2017 – na subkoncie jest 2200zł /  1 czerwiec – na subkoncie jest 2600zł / 24 lipiec – na subkoncie jest 2700zł / 29 sierpień – na subkoncie jest 2800 zł/19 grudzień  na subkoncie jest 3450 zł/ 7 marzec 2018 na subkoncie jest 3650 zł/ 4 kwiecień na subkoncie jest 3950 zł /18 maj na subkoncie jest 4300 zł / 29 maj na subkoncie jest 4400 zł / 2 lipiec na subkoncie jest 4500 zł

Informacje – październik 2015 – niżej maszyna i brajlowska książeczka w prezencie; maszyna pojedzie do Lwowa w listopadowym transporcie

Lupa – Agnieszce bardzo przydałaby się również lupa do czytania. W salonie optycznym dowiedzieliśmy się, że lupa powinna być dobrana z dzieckiem – Agnieszka musi być obecna przy doborze. Lwowski lekarz, pod opieką, którego jest dziewczynka do dziś nie sprecyzował parametrów urządzenia, twierdząc, że ,,każda lupa będzie odpowiednia,,.  30 grudnia – dziś w fundacji dla niewidomych mieliśmy okazję porównać lupę, jaka została zamówiona dla Agnieszki z lupą firmy Optical – sprzęt wykorzystywany w fundacji; ponieważ różnica jest ogromna, za namową pracowników fundacji decydujemy się właśnie na taką lupę – http://sklep.altix.pl/pl/compact-mini-lupa-elektroniczna. Jej cena jest wyższa, ale jakość nieporównywalna. Lupa ma więcej możliwości i funkcji, bardzo przydatnych dla dziecka – np wielokolorowe kontrastowanie. Cena lupy – 1495zł –  przy 15% rabacie udzielonym przez fundację – 1270 zl  luty2016 lupa dla Agnieszki / na zdjęciu niżej / czeka na transport do Lwowa

lupa

Luty 2016  we Lwowie odwiedziliśmy Mokrzyckich, a przede wszystkim Agnieszkę) przekazaliśmy dziewczynce lupę; rodzice i dziewczynka serdecznie dziękują i za maszynę i za lupę – bez pomocy Dobrodziejów Mokrzyccy nigdy nie byliby w stanie zapewnić dziecku takiego sprzętu

Niżej –  Agnieszka, lupa i maszyna )

12 kwiecień 2018 lekarz mający konsultować Agnieszkę w Essen, do końca 2018 roku będzie przebywać w Zurichu; rodzice nie chcą zmieniać lekarza, ponieważ ten zajmował się dzieckiem od początku, stąd wizyta kontrolna zostaje przeniesiona na rok 2019 / 29 maj – Agnieszka zapisana jest w systemie komputerowym w klinice w Essen; zgodnie z systemem wizytę kontrolną powinna przejść we wrześniu br; koniecznym jest sprawdzenie, czy nie pojawiły się przerzuty; koszt konsultacji przewidziany jest na 580 euro – ok. 2500 zł

agnieszka maj 2018

Jedna myśl nt. „62.Wracamy do Agnieszki Mokrzyckiej, Lwów [poprzedni wpis nr 5]-okulistyka/-wizyta kontrolna w Essen-wrzesień 2018 rok”

1. Serdecznie dziękujemy Pani Marcie Tkaczyk – wielokrotnie, ppElżbiecie i Wojciechowi Wierzchowskim – wielokrotnie, ppMałgorzacie i Robertowi Góreckim – wielokrotnie, Panu Eugeniuszowi Truchelowi – wielokrotnie, Panu Krystianowi, Pani Danucie Skalskiej, ppAnnie i Tomaszowi Momotom, Panu Mirosławowi Morozowi, Pani Agnieszce Andrzejewskiej, Ofiarodawcom, którzy pragną pozostać anonimowi za pomoc materialną, przekazaną na rzecz Agnieszki)