4-letni Zachariasz Witkowski, po udanych zabiegach okulistycznych Photo0182w Katowicach, poznaje świat.  To, że widzi jest dla niego zupełnie nową sytuacją, często traumatyczną.  Czas, kiedy chłopiec żył  w świecie bez światła, procentuje,, teraz wieloma niedomaganiami w sferze i fizycznej i psychicznej. Lekarze z katowickiego Centrum Diagnostyki i Terapii In Corpore, zalecili chłopcu terapię, wcześniej Zachariasz będzie musiał przejść badania diagnostyczne. Początkowy koszt w In Corpore – to ok. 1 tys zł, rehabilitacja zalecana dla chłopca w ośrodku w Zakopanem – koszt dzienny 200zł. By chłopiec mógł w przyszłości normalnie i samodzielnie funkcjonować, już teraz musi zacząć terapię… Jeśli ktoś chciałby pomóc Zachariaszowi, prosimy o wpłaty na konto fundacji, z dopiskiem ,,Zachariasz Witkowski”

1 wrzesień – Zachariasz przeszedł pierwsze badania i konsultacje w In Corpore.  Lekarze zadecydują o dalszym leczeniu dziecka, które jest niezbędne. Została wystawiona faktura na 820 zł

8 październik – na subkoncie Zacharka jest 300zł

29 październik – fundacja pokryła część kosztów rehabilitacji Zachara, przekazując na konto In Corpore – 400zł; Zachariasz po sześciu kursach rehabilitacji w Katowicach zaczął normalnie chodzić – wcześniej chodził na palcach,  jest bardziej komunikatywny, kontaktowy, inaczej – czyli pozytywnie reaguje na innych – wcześniej kontakt z obcą osobą był dla niego stresujący, doprowadzał do płaczu – reakcja związana z wcześniejszymi przeżyciami w ukraińskich szpitalach

2 listopad – na subkoncie Zachara jest 140zł

4 myśli nt. „69.Wracamy do Zachariasza – poprzedni wpis – nr46 – potrzebna stała rehabilitacja-zbiórka zakończona”

1. Serdecznie dziękujemy Panu Markowi Gachowskiemu oraz Państwu Małgorzacie i Robertowi Góreckim, za pomoc materialną, przekazaną na rzecz Zachariasza)