pomagają na Ukrainie i w kraju

Stasia Chrystoforowa  – Lwów; od 2004 roku, pomaga nam przy rozdziale paczek na terenie Lwowa. Katedra, Caritas i kościół św.Antoniego – to miejsca, gdzie docierały i docierają dary. Każda paczka opisana jest imiennie. Wiele z przeznaczeniem poza Lwów. Stasia każdy transport dokładnie sprawdza – najważniejsze, by spis zielonogórski zgadzał się z ilością paczek, które dojechały na miejsce. Potem telefony do adresatów, bywa, że wielokrotne. W międzyczasie sprawdzanie, kto paczki zabrał, a kto jeszcze nie. Stasia przekazuje nam też nowe adresy. Bardzo często w paczkach do Stasi, przekazujemy pojedyncze leki, opisane indywidualnie.

Marta Chacko – Lwów; od wielu lat jest naszym łącznikiem ze Lwowem, ale też i Szepetówką. Kontakt, gdy do Lwowa dociera transport, gdy trzeba zorganizować przewóz paczek ze Lwowa do Szepetówki, a także kontakt z chorymi i lekarzami. Marta jest nam szczególnie pomocna, gdy paczki wyjeżdżają ze Lwowa na Wołyń – całą procedurą telefonicznie zajmuje się Marta, a ponieważ jest germanistką, pomaga również w tłumaczeniu różnego rodzaju dokumentów.

Pani Bronia Melnarowicz – Lwów; z panią Bronią znamy się od dwóch lat. Codzienny kontakt internetowy to kontakt i z chorymi i ze Stasią. Pani Bronia przekazuje nam wszelkie informacje od potrzebujących. Telefonuje również do osób chorych, przekazując im informacje od nas i odwrotnie. Przykładowo – wysyłamy paczkę z lekami do Przemyśla – poza transportem. W kartonie znajdują się lekarstwa dla 10-ciu, 15-stu czy 20-stu osób. W razie jakichkolwiek wątpliwości, pani Bronia mailowo pomaga je wyjaśnić.

Andrzej Dworakiewicz – Lwów; chirurg dziecięcy; społecznik; pomoc w konsultacjach naszych chorych ze specjalistami, rozdział leków dla potrzebujących, a także pomoc w dowozie paczek do Szepetówki z Łyczakowa na Podzamcze. Andrzej wspiera naszych chorych razem z żoną. Pomoc bez-kopertowa.

Natasza i Marek Partykowie – Gliwice; zainteresowanie potrzebami naszych podopiecznych, zmaterializowane w konkretnej dla nich pomocy. Przygotowanie paczek żywnościowych – [ współpraca z SP ETE w Gliwicach] – dla poszczególnych rodzin m.in. w Drohobyczu, Zbarażu i Samborze. Odwiedziny we Lwowie tych, których goście z Polski odwiedzają rzadko. Odwiedziny połączone z przekazaniem wsparcia rzeczowego lub materialnego – w trudnych realiach ukraińskich jest ono bezcenne. Pomoc w możliwości zamieszczania w prasie próśb – apeli, dotyczących osób chorych. Działalność naszą wspiera również syn Nataszy i Marka – Czcibor.

Konrad Pruszyński – Warszawa; vice-prezes Stowarzyszenia ,,Expatria”; wielokrotnie nasi najmłodsi podopieczni, otrzymali wymierną pomoc z ,,Expatrii”, dzięki czemu mogli poddać się leczeniu nie tylko w Polsce, ale i na zachodzie Europy

ppDorota i Piotr Pleszczukowie – stała i konkretna pomoc dla podopiecznych fundacji; zainteresowanie ich potrzebami, wielka życzliwość, a także rozpowszechnienie naszej działalności wśród znajomych, a co za tym idzie – również pomoc z tej strony

2 myśli nt. „pomagają na Ukrainie i w kraju”

1. Fundacja im.ks.dra Mosinga jest niezastapiona dla ludzi chorych , rodzin z chorymi dziecmi na Kresach. Wyrazamy szczegolna wdziecznosc dla jej ‚motorow’ -Panstwu Monice i Andrzejowi Michalakom za zaangazowanie i ofiarna prace i dar swoich serc.
    Przekazujemy najserdeczniejsze zyczenia szczescia, zdrowia i powodzenia we wszystkich przedsiewzieciach , realizacji dobrych zamiarow i planow, dalszej satysfakcji z pracy dla ludzi.
    Szczesc WAM BOZE!