O NAS

,,Vitam perdidit, qui nemini prodidit... ,, dr Mosing

„…Biorąc pod uwagę skalę zainteresowań i głębię wiedzy, można Henryka Mosinga nazwać człowiekiem stulecia… ,,

Ksiądz profesor dr Henryk Mosing Ojciec Paweł urodził się 27 stycznia 1910 we Lwowie, w rodzinie lekarskiej. Po ukończeniu gimnazjum im. prof. Kazimierza Morawskiego, rozpoczął studia medyczne na Uniwersytecie im. Jana Kazimierza, które ukończył w 1934 roku. W 1937r. otrzymał tytuł doktora nauk medycznych. Już podczas studiów pracował kolejno jako wolontariusz, asystent, a następnie starszy asystent w laboratorium duru plamistego przy Zakładzie Biologii Ogólnej Uniwersytetu Jana Kazimierza. Placówkę tę stworzył i kierował nią prof. dr Rudolf Weigl – wybitny lwowski bakteriolog, twórca szczepionki przeciw tyfusowi plamistemu, zgłaszany jako kandydat do Nagrody Nobla . W latach 1935-1939 pracował w Centralnym Laboratorium Biologicznym Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie. W 1938r. z rąk prezydenta Mościckiego, otrzymał Złoty Krzyż Zasługi. Po wybuchu wojny wrócił do Lwowa i podjął pracę w Instytucie Badań nad Tyfusem Plamistym prof. Weigla. W czasie okupacji niemieckiej Lwowa dzięki niezwykłej odwadze prof. Weigla, przy współpracy dra Mosinga oraz całego zespołu naukowego – szczepionka trafiała nie tylko do rąk okupanta, ale także do oddziałów polskiego ruchu oporu, do getta we Lwowie, Warszawie, do Oświęcimia oraz wielu innych miejsc. Po zajęciu Lwowa przez ZSRR, doktor pracował nadal w Instytucie Bakteriologicznym. Niestrudzenie szczepił młodzież i osoby duchowne. Szczególną troską obejmował osoby zagrożone zsyłką lub więzieniem. Dr Mosing nie ustawał w leczeniu ludności cywilnej. Troszczył się o ludzi starszych, a bezdomnym dzieciom pomagał w zdobyciu wykształcenia. Po wojnie został dyrektorem i kierownikiem naukowym Lwowskiego Instytutu Epidemiologii i Mikrobiologii. W 1956 roku otrzymał stopień doktora nauk medycznych. Opublikował 56 prac naukowych. W 1960 roku, kard.Wyszyński, udzielił mu święceń kapłańskich w największej tajemnicy, nocą, w Laskach pod Warszawą. O tym fakcie władze polskie i sowieckie nie dowiedziały się nigdy. Od tej chwili łączył pracę lekarską z duszpasterską. Doktor podróżował po całym ZSRR biorąc udział w różnych konferencjach naukowych i zjazdach. Przy tej okazji pełnił potajemnie posługę  duszpasterską – udzielał sakramentów, odprawiał msze święte, spowiadał po kilkanaście godzin bez przerwy. We Lwowie – zarówno w Instytucie, a także w swoim mieszkaniu prowadził tajne seminarium duchowne. Jednym z jego wychowanków jest np ksiądz Bronisław Baranowski, z którym łączą nas bardzo bliskie więzi. Doktor Mosing zmarł we Lwowie w opinii świętości – 27-go listopada w 1999 roku, po ciężkiej chorobie. Ksiądz doktor Henryk Mosing – Ojciec Paweł od czasów młodości kierował się łacińską dewizą – ,,Vitam perdidit, qui nemini prodidit”. W telegramie kondolencyjnym JP II napisał m.in: ,,W tamtych trudnych czasach, korzystając z możliwości służbowych wyjazdów w różne strony ówczesnego ZSRR, chciał podjąć trud niesienia Ewangelii i duchowej opieki tym, do których inni kapłani dotrzeć nie mogli. Z wielką gorliwością jako lekarz i kapłan pełnił swoją pasterską misję od wschodniej Ukrainy aż po Kaukaz i Syberię,,. Ks.prof. dr Mosing pozostał w pamięci jemu współczesnych człowiekiem ogromnej wiedzy, odwagi i miłości…

,,…ale jak wiadomo, komfort duchowy, zależy od punktu widzenia i naszych wyobrażeń o świecie…,,

Fundacja jest kontynuacją, działającego w Zielonej Górze od 1996 roku Ruchu Apostolatu Emigracyjnego – Pomoc Polakom na Kresach. Od 2000 roku pomagamy Polakom, żyjącym na Ukrainie – woj. lwowskie, stanisławowskie, tarnopolskie, chmielnickie, kijowskie, zaporożskie, sumskie i inne. Wcześniej swą pomoc kierowaliśmy na Białoruś, Litwę, do Kazachstanu, Rosji i Macedonii. Obecnie wspieramy około 150 rodzin – są to głównie osoby starsze, samotne, chore, rodziny wielodzietne i niepełne. Wszystkich naszych podopiecznych znamy osobiście – kilka razy w roku wyjeżdżamy na Ukrainę. Pomoc dla nich, realizowana jest w dużej części pod kątem ich indywidualnych próśb i potrzeb. Przekazujemy głównie leki, środki medyczne, żywność, odzież, itp. Zbieramy środki na leczenie i rehabilitację w kraju, na zachodzie i na Ukrainie. Współpracujemy z lekarzami w Polsce, na zachodzie Europy i na Kresach. Realizujemy recepty, konsultujemy diagnozy i wyniki badań.

________________________________________________________________________

FUNDACJA:

siedziba: Zielona Góra

e-mail: galicja.mosing@wp.pl (kontakt tylko drogą mailową)

Konto: bgż bnp paribas 23 2030 0045 1110 0000 0222 0700

SKŁAD FUNDACJI :

Artur Wiszniewski

Lwów : Maria Basza    (Kurier Galicyjski)    mariabasza@wp.pl

Fundacja : Monika Michalak   –  galicja.mosing@wp.pl    DSCF6800

Fundacja  : Andrzej Michalak

OSOBY, KTÓRE ZWRACAJĄ SIĘ Z PROŚBĄ O POMOC DO FUNDACJI – PRZEDSTAWIAJĄ  NASTĘPUJĄCE DOKUMENTY –

1. Dokument potwierdzający polskie pochodzenie – metryka chrztu lub wpis o polskim pochodzeniu jednego z rodziców; dokumentem takim nie jest Karta Polaka;

2. Dokument medyczny potwierdzający chorobę / konieczność leczenia / rehabilitacji, itp – oryginał;

3. Paszport ukraiński / nie zagraniczny / – strona ze zdjęciem oraz strona z przypisem adresowym;

4. Trzy fotografie;

5.Pełny opis swojej sytuacji;

9 myśli nt. „O NAS”

1. Muszę Wam pogratulować inicjatywy oraz wspaniałego celu, jakim jest pomoc zapomnianym rodakom na Kresach. Trafilem niedawno na waszą strone przypadkowo czytajac gdzies w intenecie o pracy, zyciu dr Mosinga. Szkoda, ze tak malo wiemy jako narod o tak wspanialych osobowosciach, ludziach wielkiego serca, prawdziwych patriotach!!! Oczywiscie bede wspieral Wasza dzialanosc oraz zarazal innych pomoca.
    Pozdrawiam, zycze wielu udanych i trafionych akcji pomocy, hojnych ofiarodawcow, duuuzo sil i wszelkich lask od Pana Boga

2. Bardzo dziękuję za otrzymaną karteczkę. Będę się starał regularnie wspierać poczynania Fundacji, której działalność stała się mi bardzo bliska. Pozdrawiam serdecznie.

3. Fundacja robi imponujące rzeczy! Jestem pełen uznania dla tak ważnych przedsięwzięć. Działania Fundacji dr Mosinga to przykład na to, że ktoś w naszym kraju konsekwentnie, konkretnie i bardzo umiejętnie wspiera rodaków na Kresach Płd – Wschodnich. Gratuluję samozaparcia, odwagi i życzę dużo siły!

4. Pozdrawiam serdecznie wszystkich którym bliskie są kresy ! Sam mieszkam w Łodzi ale jestem zafascynowany naszymi kresami i jak tylko będę mógł zawsze będę Was wspierał pozdrawiam Jarosław Podgórski

5. O fundacji ks. dr Mosinga dowiedziałam się niedawno, przy okazji zbiórki na leczenie maleńkiej Władzi. Powiem szczerze, że nie mam zaufania do tego typu organizacji, jednak fundacja Państwa zachwyciła mnie! Przejrzystość, konkrety, skuteczność i tak wielka pomoc naszym rodakom na Kresach! To na pewno mrówcza praca, ale tylko taka przynosi owoce. Życzę sił, wytrwałości i dobrych ludzi wokół!

6. WSPANIALE DZIELO, ILE DOBROCI,ZAANGAZOWANIA I OTWARTYCH CZYSTYCH SERC.JESTEM PELNA PODZIWU TEJ FUNDACJI-REALIZUJE SZCZYTNE CELE. LUDZIE W NIEJ DZIALAJACY SA SUPER. ZUZANNA KORZELSKA