211.Pomoc dla Józefa; Żołtnewe oraz dla Walentyny; Połonne [chmielnickie] – pomoc stała

Zwracamy się z serdeczną prośbą o pomoc dla Józefa Warfołomiejewa oraz Walentyny Muszyńskiej

józef

jozef-wypis okulistyka

Józef ( rocznik 1954, korzenie polskie po obojgu rodzicach; ojciec represjonowany po wojnie ze względu na pochodzenie ) jest samotnym rencistą ( III grupa ), wcześniej pracował w kotłowni;  wysokość renty – 2100uah – ok. 300zł. Od wielu lat zmaga się z problemami ze wzrokiem (dzisiaj widzi tylko na jedno oko). Mieszka w domu rodziców, opalanym gazem. W ramach oszczędności ogrzewa jedno pomieszczenie, a i tak temperatura w zimie nie przekracza 10 stopni. Na więcej sobie nie może pozwolić, stąd ciągłe problemy z nawracającym  bronchitem ( leczy się ziołami). Jest też  zadłużony – opłaty za gaz – na ponad 2 tys uah. Jeśli ktoś chciałby pomóc temuż Polakowi, prosimy o wpłaty na konto fundacji z dopiskiem ,,Józef,,

Subkonto 1 marzec 100zł / 3 marzec 200zł / 5 marzec 320zł / 8 marzec420zł / 9 marzec przekazano 250zł; stan subkonta 170zł /17 kwiecień środki przekazano podopiecznemu ( covid- leki ) / 4 maj 100zł

walentyna

Walentyna (rocznik 1948, pochodzenie polskie po obojgu rodzicach; rodzice poznali się na zesłaniu w Kazachstanie) od dzieciństwa ma poważne problemy ze wzrokiem. Pierwsze okulary ( -7) wypisano jej, gdy była w siódmej klasie, w 1988 roku przeszła pierwszą operację i po niej zmieniono dioptrie na  -19. Wzrok pogarszał się, w 2015 zaplanowano kolejną operację jednak ze względu na bardzo wysoki poziom cukru nie zdecydowano się. W tym czasie zginął tragicznie syn Walentyny i wzrok straciła prawie całkowicie, dziś widzi tylko w małym procencie. Do 1988r – przed pójściem na rentę – pracowała w fabryce ceramiki, dziś ma rentę w wysokości 2100 uah – ok. 300zł. Jak w wielu innych przypadkach naszych podopiecznych, środki te nie wystarczają nawet na najpotrzebniejsze leki (cukrzyca, serce, itp ). Jeśli ktoś chciałby pomóc tejże Polce, prosimy o wpłaty na konto fundacji z dopiskiem ,,Walentyna – Połonne,,

Subkonto 4 marzec 100zl / 8 marzec 450zł / 9 marzec przekazano 200zł; stan subkonta 250zł / 17 marzec 850zł / 25 kwiecień przekazano 200zł; stan subkonta – 650zł

Transport zimowy

Dziś wysłaliśmy na granicę 60 paczek. Paczki zawierające głównie żywność, środki medyczne, witaminy, odzież, obuwie, artykuły kosmetyczne /szkolne, itd – dotrą m.in. do Polaków we Lwowie, Brzuchowicach, Sławucie, Połonnym, Ryżowie, w Czerniowcach, Berdyczowie, Krasiłowie, Szepetówce, Stryju oraz rejonie kamienieckim. Na przygotowanie paczek przeznaczyliśmy środki ze zbiórki świątecznej XI/2020  – 2100,70zł; koszt palety Z-Góra – Przemyśl – 210zł; Wysyłka paczek ze Lwowa do innych miejscowości – 160zł;  Za przekazaną Pomoc rzeczową dziękujemy Pani Iwonie, Pani Marii oraz Panu Krystianowi.

16 marzec paczki dojechały do Lwowa i już docierają do podopiecznych lwowskich

19 marzec … a także poza Lwowem …

luba żyła, ryżów
janka tumanowska, krasiłów

Lesia: ,,Dzieńkuje najpierw za leki eutyrox, bez niego niema dla mnie zycia. Dzieńkuje za jedzenie, za slodycze. I osobne podzienkowanie od Zosi za kancelarie do szkoly.. Dzieńkuje dla was, dla fundacji i dla wszystkich dobrodziejuw,,

Marta: ,, Drodzy Ofiarodawcy i fundacjo serdecznie dziekuje za swiateczne paczki. Skladam Wam wielkie podziekowanie za troske serca, wsparcie, zywa pamiec, za Wasz ogromny trud i staranie. Wszystko super. Dziekuje, dziekuje… Niech Dobry Bog Wam obficie blogoslawi!,,

Ela: ,,Antoni Kostewka, Ania Gadomska , Ludmiła Kowal i my razem z nimi serdecznie dziękujemy wszystkim ofiarodawcom za paczki, za pomoc, za waszą o nas pamięć,,

o.Justyn: ,,Wszystkie rodziny bardzo serdecznie dziękowali za paczki oraz za pieniadze. Szczególnie dziękowała Svitlana Baginska, poniewaz i w tym miesiącu nie dostala żadnej pomocy na dzieci. Serdecznie pozdrawiam i dziękuje!,,

Olga (osoba koordynująca kontakt w rejonie czerniowieckim):,, Wielkie Wam podziekowanie i waszej organizacji od ludzi, ktorzy otrzymali paczki. Stanislaw prosto rozplakal się – nikt tak jemu nie pomogl w zyciu. Józek i Angela serdecznie dziekują za produkty, buty, ubrania. Niech Bog wspiera wielką rodzine dobrodiejow fundacii,,

Stanisław : w tłumaczeniu ,,Bardzo Wam dziękuję za paczkę. Rzeczy cudowne, nowe, bardzo potrzebne. Materac – nawet nie marzyłem o takim. Żywność bardzo smaczna. Kiedyś mama wysyłała takie paczuszki, jak byłem w armii. Wasza paczka zagrzała i duszę i ciało. Życzę Bożego błogosławieństwa Wszystkim Dobrodziejom,,

Ola: ,,Dzisiaj po południu przyszła paczka dla naszych staruszków.
Wzruszenie. Brak słów. Oni tego nie doświadczyli nigdy przed tem. Wujanka mówi odrazu może zapłacić? Ja na to: To fundacja, jak rodzina Nasza wam przysłała. Wujek 15 marca skończył 90 lat.
Ja od siebie dziękuję niezmiernie. Sprawiliście im ogromną radość,,

210. Pomoc dla Andżeli – okulistyka; Czerniowce

Zwracamy się z serdeczną prośbą o pomoc dla Andżeli Zareckiej (rocznik 1967, korzenie polskie po ojcu, dziadek-żołnierz WP, pradziadek- Legiony). Rok po urodzeniu Andżela została zaszczepiona przeciw ospie; po kilkunastu miesiącach u dziecka wystąpiły różne powikłania, m.in. zapalenie rogówki. Leczenie od początku było nieskuteczne, a kiedy dziewczynka miała pięć lat przerwano je całkowicie, ponieważ lekarze nie widzieli efektu. Poza tym na prawym oku powstała blizna, która zaczęła utrudniać widzenie. Od tego czasu wciąż pojawiały się infekcje i zapalenia oka. Andżela po ukończeniu szkoły rozpoczęła pracę w przedszkolu, zauważyła wtedy, że zaczyna też źle widzieć na lewe oko, podczas gdy wzrok w prawym padał dość szybko. Lekarze pomóc nie umieli. W czasie gdy oczekiwała na dziecko, wzrok pogorszył się jeszcze bardziej, a bóle nasiliły się. Dawano jej wtedy zastrzyki pod samą gałką oczną ( jak napisała w liście córka Andżeli  – ,, mama wiedziała, że nie jest to prawidłowe leczenie, ale była bezsilna i bezradna, a ból wbijał się do mózgu i zabierał przytomność,, ). Po urodzeniu dziecka zrezygnowała z pracy i otrzymała rentę – III grupa. Dziś Andżela widzi na prawe oko tylko w 10%, a lewe – 70% widzenia – jest na tyle jeszcze sprawne, że chora dostrzega przedmioty w oddali, ale jak przez mgłę. By uratować wzrok, by zatrzymać chorobę – Andżela musiałaby poddać się operacji. Postawiona diagnoza to keratokonus (Кератоконус) prawego i lewego oka –  ,,zwyrodnieniowa niezapalna choroba oczu, w której rogówka staje się cieńsza i przyjmuje stożkowaty kształt,, i blizna na prawym oku. Konieczną przed operacją diagnostykę można wykonać w Kijowie, w klinice Айлас. Koszt diagnostyki wynosi 860 uah – ok. 125zł; koszt przejazdu w obie strony pociągiem z córką (Andżela sama nie wychodzi z domu) – 2600 uah – ok.370zł i cena noclegu w hotelu przypisanym do Kliniki – 1800uah – ok.250zł (dwie osoby) – jest to wariant noclegowy na tyle dobry, że Andżela miałaby wszystko na miejscu; w sumie ok.750zł ( dla Andżeli kwota ogromna). Po wykonaniu badań Andżela zostanie zakwalifikowana na operację – jedno lub dwoje oczu – jest to zabieg wykonywany lampą Zajlera. Koszt zabiegu – jedno oko – cena od 9800 uah do 18500 uah – ok. 1400zł – 2650zł – zależnie od zakresu operacji. Dziś Andżela ma rentę w wysokości 1700 uah – ok. 240zł. W przyszłości, po zmierzeniu się z tematem okulistyki chcielibyśmy objąć tę osobę stałą opieką, ponieważ żyje w bardzo trudnych warunkach. Jeśli ktoś chciałby pomóc tejże Polce, prosimy o wpłaty na konto fundacji z dopiskiem ,,Andżela,,

Subkonto 5 luty 350zł / 8 luty 580zł / 9 luty 730zł / 10 luty Andżela chciałaby wyjechać do Kijowa na początku marca, kiedy będzie cieplej / zmaga się z astmą /; by zaoszczędzić koszty związane z przejazdem i noclegami, może udałoby się jednocześnie wykonać zabieg na jednym oku – zakładamy wariant 1400zł (jeśli udałoby się zebrać środki) / 12 luty 1080zł / 15 luty 3580zł / 19 lutydecyzją fundacji zwrot środków – 1700zł – do Ofiarodawcy; 300zł – przekazano podopiecznej; stan subkonta – 1580zł / 26 luty 1680zł / 1 kwiecień Andżela jeszcze korzysta z leków kupionych w lutym /  10 maj przekazano 200zł; stan subkonta 1480zł